Lidé s laktózovou intolerancí musí dbát na dodržování své vlastní upravené diety a alergici na kravské mléko musí z jídelníčku vyřadit tento alergen úplně – nepomůže jim například ani kozí či ovčí mléko. S alternativním rostlinnými mléky je spjatý také veganský životní styl, který je vůči planetě nesporně přátelský, nicméně stále se vedou debaty o tom, jaký druh rostlinného mléka je nejlepší. V roce 2019 najdete v supermarketech uličky přeplněné rýžovým mlékem, kešu mlékem, mandlovým mlékem, špaldovým mlékem, hráškovým mlékem… vzpomeňte si na jakoukoliv plodinu, a je velice pravděpodobné, že někde na světě se právě rodí startup, zaměřující se na výrobu daného mléka.
Ovesné mléko je ideální jak pro lidi s alergií na mléko nebo ořechy, tak i pro ty s laktózovou intolerancí. Oves v sobě obsahuje důležité živiny jako je draslík a železo pro snížení krevního tlaku a pomáhá při prevenci srdečních chorob. Jeden šálek neslazeného ovesného mléka má obvykle mezi 110 až 130 kaloriemi, obsahuje 2 až 4 gramy bílkovin a 2 gramy vlákniny. Díky smetanové chuti, a tím, že se nesráží, je ovesné mléko ideální do latté.
Banánové mléko s vysokým obsahem draslíku, vitamínu B6 a pektinu je vhodné na snížení hladiny cholesterolu, zlepšuje trávení a může také chránit před rakovinou tlustého střeva. Některá banánová mléka jsou přirozeně oslazena pouze ovocem a kořením, jako je například skořice. Záleží však na značce produktu. Mezi další ingredience mohou patřit slunečnicová semínka, sója nebo oves. Banánová chuť mléka se hodí do smoothies, sušenek, anebo do cereálií na snídani.
Toto mléko s nízkým obsahem uhlohydrátů je ideální pro diabetiky a pro lidi, kteří dodržují tzv. ketodietu (člověk by měl shodit 1 kg týdně). Aniž by bylo zapotřebí přidávat cukr, makadamové mléko je opravdu sladké. Je skvělou přísadou do kari omáčky a Piña Colady. Lze jej také rozmixovat se zmraženými banány či jahodami. Makadamové ořechy obsahují vápník, železo, hořčík, mangan a zinek, tudíž je dobré pro nabrání energie a posílení imunitního systému. Sklenka makadamového mléka je nasycená vitamínem D a obsahuje o 50 % více vápníku než mléko kravské.
DIY – neboli „udělej si sám“ se dostalo už i do mlékárenského průmyslu a to konkrétně u pistáciového mléka, které se prodává jako pasta. Vy si pak do něj doma přidáte vodu, a tak si sami vyrobíte mléko. Pistáciové mléko má specifickou slano-sladkou chuť a je ideální přísadou do muffinů, smoothies a dokonce i do pochutin z chleba. Je bohaté na vitaminy E a K (dostatek vitaminu K je potřeba pro srážlivost krve a dohlížet nad správnou činností jater), hořčík a draslík.
Mléko bez ořechů vyrobené z lněného semínka je opět dobrou volbou pro lidi s alergií na ořechy. Zajímavé je, že některá mléka z lněného semínka se vyloženě nesmí sladit, a jiná oslazení vyžadují. Opět záleží na značce. Lněná semínka jsou přirozeným zdrojem bílkovin a vlákniny a hodí se především do kávy ke snídani. Pomáhají proti stresu, únavě a zlepšují trávení.
Ať už pomáhá alergikům a lidem s laktózovou intolerancí, veganský mléčný průmysl je na vzestupu, a ať už upřednostňujete ořechy či sóju, určitě stojí za to vyzkoušet relativně nová mléka na trhu.
Napsat komentář