Obecní rada se rozhodla omezit pěstování monokultur v roce 2012. Obec založila zelinářskou farmu Jardins du trèfle rouge (v překladu Zahrady červeného jetele) a ta každý pátek nabízí své zboží na zeleninových trzích před místní radnicí. Práci zde našlo 25 lidí a roční produkce zeleniny je kolem 30 tun za rok. Na farmě nepoužívají žádnou zemědělskou techniku, orají párem koní a hnojí pouze přírodními materiály.
Zeleninou zásobuje také místní školní jídelnu. Ta vaří nejenom pro školu v Ungersheimu, ale i pro ostatní školy v blízkém okolí. Obec se rozhodla vařit pro školáky z biopotravin už v roce 2009, od roku 2014 ale děti mají na talíři biopotraviny, které vyrostly přímo v místě jejich bydliště. Obecní rada se snaží povzbudit i ostatní obyvatele vesnice, aby si nakoupili potraviny vypěstované doslova za humny, a to nejen pravidelnými trhy pořádanými na náměstí, ale také zeleninovými koši, které pracovníci zahradnictví dodávají domácnostem a okolním vesnicím.
Celý projekt sahá mnohem hlouběji do minulosti, konkrétněji do devadesátých let, kdy se obec rozhodla obnovit oblast poničenou těžbou potaše. Potaš neboli uhličitan draselný je jednou z nejdůležitějších minerálních surovin vůbec a v minulosti se ve velkém těžila právě v Alsasku. Mimo jiné se využívá ve sklářském průmyslu a při výrobě umělých hnojiv.
Vedlejším produktem při těžbě je ovšem velké množství chloridu sodného, který má negativní dopady na životní prostředí. Kromě obnovy krajiny a potravinové soběstačnosti se ale postupně ukázaly i další výhody projektu. Mezi nejzajímavější patří skutečnost, že staří lidé nemusí za nákupy složitě cestovat do města, ale snadno si nakoupí přímo v místě svého bydliště.
Napsat komentář