Odlehčené zákusky

Vzdala se titulu a plní si svůj sladký sen – Miroslava Jungrová

Miroslava Jungrová vystudovala střední zemědělskou školu se specializací na chov koní, ale od počátku ji víc než výkaz aktiv opravdu zajímala práce v rodinné cukrárně. Svůj akademický titul obětovala, protože sladká vášeň přece není přechodným pokušením, ale voláním, které nešlo odmítnout.

Po maturitě nastoupila na Českou zemědělskou univerzitu. Po čtyřech letech studia ale došla k závěru, že titul není v životě to hlavní. „Rozhodla jsem se jít za svým snem,“ říká dnes. Studium ukončila a naplno se pustila do cukrařiny.

Vstává s elánem

Kromě kreativity, kterou může v cukrařině uplatnit, ji baví i její pestrost. A to i přesto, že do práce vstává o mnoho hodin dříve než většina běžných smrtelníků. A jak tedy vypadá její normální pracovní den?

„Většinou vstávám mezi třetí a čtvrtou ranní, proletím koupelnou, postarám se o psí smečku a jedu do práce. Tam si uvařím kafe a zkontroluji objednávky,“ popisuje svůj pracovní den.

Miroslava Jungrová
Jako součást rodinné firmy je, jak sama říká, holka pro všechno: řidič, pekař, cukrář, skladník, chocolatier, účetní i sekretářka. Někdy je to jen jedna funkce, jindy všechny dohromady.

Osmihodinová pracovní doba? Sci-fi

Není tedy divu, že svůj profesní život po zběhnutí z univerzity zasvětila rodinné cukrárně sídlící na pražské Letné. Pracovat v rodinné firmě považuje za výhodu i nevýhodu. „Mám sice volnou pracovní dobu, ale osmihodinová je zřídka kdy. Pro mě asi největší výhodou je, že jsem si vlastním šéfem.“

Pod jejíma rukama vznikají doslova jedlá umělecká díla – dorty ve tvaru aut, zvířat i postaviček. Na který z nich je skutečně hrdá?

„Stoprocentně jsem hrdá na motorku Yamaha XT1200ZE Super Ténéré v provedení 3D, která měla 50 cm, vážila 15 kg a byla pro generálního ředitele společnosti Shell Česká republika. Ještě dva dny před předáním dortu jsem byla v salónu Yamaha studovat a přeměřovat detaily,“ vzpomíná.

Snílek, detailista, renesanční člověk

„Přátelé o mně tvrdí, že jsem snílek, blázínek, detailista, workoholik a renesanční člověk. Vždy mě tím rozesmějí, protože jsem jen holka, která miluje svoji práci,“ říká s úsměvem.

Za poslední rok absolvovala sedm kurzů – od drátkování jedlých květin po výrobu čokoládových pralinek. Pravidelně navštěvuje semináře o trendech v oboru a účastní se veletrhů. „V září jsem byla v Mnichově, v lednu se chystám do Rimini. V cukrařině musíte držet krok – trendy se mění stejně rychle jako móda.“

Mini zákusky

Budoucnost s vůní cukru

Do pěti až deseti let chce mít vlastní cukrářské studio – místo pro výrobu dortů, focení i pořádání kurzů pro studenty. A vedle toho si přeje i rodinu. „Doufám, že budu vychovávat už třetí generaci cukrářů,“ plánuje.

Svatební dort
Svatební dort

Ve volném čase se věnuje své druhé lásce – koním – a péči o smečku psů. Cukrárnu, kde Miroslava Jungrová působí, najdete na www.naletne.cz.

Sdílejte :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *