Ve třetích zemích je zcela normální pojídat hmyz. U nás by ho do úst dal málokdo. Ale existují i varianty, jak hmyz připravit tak, aby ho pozřel i běžný český zákazník. V tuhle dobu už v supermarketu narazíte na chleba nebo proteinové tyčinky, které obsahují cvrččí mouku. Nejspíš je jen otázkou času, kdy se místo párku v rohlíku bude u Karlova mostu prodávat hmyzí špíz. Když organizace spojených národů vydala knihu Jedlý hmyz, ve které seznamuje země západního světa s tím, jak přidat do jídelníčku hmyz, přilákala tím pozornost Radka Huška a Daniela Vacha. „V knize si kladli stejnou otázku, kterou se my snažíme dnes vyřešit. Proč tady nikdo nejí hmyz?“ diví se Hušek a Vach. Při zkoumání problematiky zjistili, že v Evropě neexistuje společnost, která by vhodným způsobem dokázala vysvětlit pojídání hmyzu. Spatřili v tom příležitost, která jim dává smysl. A právě s touto myšlenkou založili SENS.

Daniel Vach (vlevo) a Radek Hušek
Tihle dva pánové chtějí z hmyzu udělat běžnou součást našeho jídelníčku. „Vidíme hmyz jako nejjednodušší cestu, jak výrazně zlepšit kvalitu a udržitelnost naší stravy.“ V USA sice existují podobné firmy, oni ale chtěli přijít s něčím vlastním a úplně unikátním. V začátku svého podnikání začali prodávat přírodní, proteinové a energetické tyčinky s cvrččím proteinem. „Cvrčci jsou stejně kvalitním zdrojem proteinu jako hovězí a jiné maso. Jsou plní živin potřebných pro lidské tělo,“ vysvětlují zakladatelé. Pro zajímavost – energetická tyčinka obsahuje průměrně 55 cvrčků a proteinová tyčinka průměrně až 132.
Nyní si v běžných supermarketech můžete koupit chleba z cvrččí mouky. Zda si najde přízeň českých zákazníků, se teprve ukáže. „Věříme, že si jej zákazníci oblíbí, a nám se tak bude nadále dařit bořit stigma, že hmyz se přeci jíst nedá,“ říká Hušek.
Proč zrovna cvrčci a jak chutnají?
„Když jsme přemýšleli, jaký hmyz zvolit, druhou alternativou byl moučný červ. Na toho ale na přednáškách, kde se ptám, co jsou možní zákazníci ochotni akceptovat, reaguje jen pár lidí. Cvrček z toho vychází nejlépe. Je to taková pohádková postava, lidé se ho nebojí,“ vysvětluje Hušek s poznámkou, že hodně výživní jsou i švábi, ale ty by nikdo nejedl. Cvrčci mají údajně nevýraznou chuť, ale dali by se přirovnat například k oříškům. Díky jemné a málo výrazné chuti jdou přebít jinými potravinami, které naopak mají chuť velmi výraznou. Do jídla jsou rozemleti opravdu najemno, takže na žádného brouka nenarazíte.
Výhody hmyzu oproti savcům
„Hmyz je výživný, ekologický. Při chovu cvrčků se spotřebuje řádově méně vody i úrodné půdy a vytvoří se méně skleníkových plynů než při chovu krav. Navíc cvrček necítí bolest, takže je přijatelný i pro některé vegetariány a vegany,“ dodává Hušek.
Produkty z hmyzu to nekončí. Rozjíždí největší cvrččí farmu na světě
Farmu založili v Thajsku, kde jsou na chov lepší klimatické podmínky. „Cvrčci jsou umístěni v kotcích a krmí je lidé, takže se vše dělá ručně. Ale půjde to do budoucna jistě i vylepšit, automatizovat,“ popisuje chov Hušek. Až se farma naplno rozjede, měla by během jednoho měsíce vyprodukovat 3,5 tuny cvrččí mouky. „Konkurence je zatím malá, takže půjde o největší cvrččí farmu na světě,“ odhaluje velké plány Hušek.
Zdroje:
https://ekonomika.idnes.cz/hmyz-jidlo-potravina-crvcci-d1j-/ekonomika.aspx?c=A180204_094800_ekonomika_ane
https://hobby.idnes.cz/hmyz-alternativa-masa-0uv-/hobby-domov.aspx?c=A180316_105120_hobby-domov_bma
http://www.nastartujtese.cz/projekt/547/sens-cvrcci-tycinky/
https://www.sensbar.com/cz/
https://ekonomika.idnes.cz/cesi-vyrabi-proteinove-tycinky-ze-cvrcku-f1w-/ekoakcie.aspx?c=A160908_110223_ekoakcie_rny
https://www.redbull.com/cz-cs/sens-tycinky-protein-energie-cvrcci
Tagy: domací hmyz jídlo zdravá strava
