Čokoláda je bezesporu nejpopulárnější sladkostí, které jen málokdo z nás odolá, ačkoliv o jejím vlivu na zdraví se stále vedou diskuze. Na jednom se ale shodneme všichni: když už máme zhřešit, tak jedině s kvalitním kouskem. Právě česká značka Jordi’sChocolate se právem mezi nejkvalitnější čokolády řadí. Pyšní se ziskem hned šesti medailí za poslední čtyři roky v mezinárodní soutěži Academy of Chocolate.
Na počátku byla láska ke gastronomii
První nápad na otevření vlastní čokoládovny se objevil v roce 2010. Jiří Stejskal nespokojeně odchází ze světa gastronomie s touhou začít pracovat sám na sobě. „Na vlastní restauraci jsem neměl finance. V kapse leželo asi 13 000 Kč a náhodou jsem narazil na místo k pronájmu. Zaplatil jsem a začal boj,“ prozrazuje těžké začátky jeden ze tří spolumajitelů.
S myšlenkou, že svět čokolád je stejně rozmanitý jako víno, se k Jiřímu připojuje Lukáš Koudelka a později Janek Jaroš. První „Jirkova čokoláda“ se na pulty dostává roku 2012. A proč Jirkova? Když majitelé vymýšleli název pro jejich sladkost, narazili na hovorový výraz Jordi. Ten ve staré katalánštině označuje vlastní jméno Jirka.

Jiří Stejskal a Lukáš Koudelka (foto: clearchox.com)
Čokolády jsou nezaměnitelné. Na první pohled je na pultech ve specializovaných prodejnách, zdravých výživách, kavárnách a některých vinárnách poznáte podle netradičních obalů. Ty si Jiří s Lukášem navrhli sami:
“Chtěli jsme, aby skladba byla jednoduchá s maximálním využitím papíru. A provázek na spojení stran obalu považujeme za jednoduché a příjemné řešení bez použití lepidla.”
Malovat sice neumí, jak se smíchem pánové dodávají, zato jim učarovalo kouzlení s grafickým nástrojem Corel.
Je libo ochutnat kozí mléko nebo chuť čaje?
Jordi’s Chocolate nejdou sice cestou fair-trade ani raw, nebo organic, ale jako první u nás v České republice začali vyrábět tzv. čokoládu od bobu k tabulce (angl. bean to bar). „Prostě neděláme kompromisy. Koukáme vždy nejdříve na kvalitu bobů,“ vysvětlují, proč se zaměřují více na výběr bobů a jednodruhové 75% čokolády bez příchutí.
Pokud odmyslíme limitované kolekce, aktuálně je v nabídce 24 druhů různých tabulek. Unikátní jsou pak ty druhy, kde v originální receptuře je kravské mléko nahrazeno kozím nebo ovčím. Ochutnat rozdíl můžete u tabulek s boby z Hondurasu a Madagaskaru.
Nejsou to ale jen různé volby mléka, co dělá Jordi’s čokolády odlišnými od zbytku trhu. Od majitele čajovny s více než 30 lety zkušeností odebírají vybrané lístky, které přimíchávají do čajových řad Earl Grey, Darjeeling nebo Matcha.
„Čaje jsme dali do bílé čokolády, jelikož chuť tmavé by je přebila. Aby se čaj rozvinul, ale zároveň jeho vůně a chuť zůstaly stejné, musíte postupovat opatrně.“
Zasloužená vítězství v mezinárodní soutěži
Academy of Chocolate je nejprestižnější mezinárodní soutěž pro výrobce bean to bar čokolád. Historicky se na předních místech umísťují opravdové špičky ve svém oboru. Proto nás těší, že v posledních čtyřech letech se zde pravidelně objevuje i česká značka čokolád, která byla vůbec prvním reprezentantem za ČR v této soutěži.
Pravidla soutěže ji dělají vysoce objektivní a spravedlivou. Všechny soutěžní vzorky musí být bez loga. Samotná porota je složená z odborníku na tuto sladkou pochoutku.
České Jordi’s Chocolate už posbíraly šest ocenění. Dvě stříbrné medaile za Vietnam 75% a Cocoa nibs mléčnou 45%. Bronz za kvalitu a chuť pak získaly Honduras 75%, Porcelana 75%, Cocoa nibs tmavá 63% a Cocoa nibs bílá 40%.
Rok 2017 bude také ve znamení novinek, a třeba i nějakého dalšího vítěze Academy of Chocolate. Zatím smíme prozradit pouze připravovanou „limitku“, jak majitelé nazývají své limitované edice. „Momentálně chystáme blend, který nese název PORCHUNO. Je míchán hlavně z bobů odrůd Porcelana a Chuno. Prozradím pouze, že boby Porcelana rostou ve Venezuele a Chuno pak v Nikaragui. Zbytek je zatím tajemstvím,“ dozvídáme se na závěr od Lukáše.
Tagy: čokoláda domací gastronomie jídlo originalita podnikání výroba
